Filmélmény… / How I see films #3

via nlcafe.hu

via nlcafe.hu

Megint sok filmet néztem és keveset blogoltam. Pedig ez egyrészt jófajta tartalom is lehetne, de ha mégsem, akkor is emlékeztető magamnak, hogy mit érdemes megnézni és mit nem, amikor az ember lánya a TV műsorban találkozik vele.

Once again, I’ve watched too many films and I haven’t really written anything. It’s a thing, saving my opinion on films could be a useful content for others, but it also could help me in the future when browsing TV programmes for something to watch.

via imdb.com

via imdb.com

Mint pl. van az a Denzel Washingtonos film, aminek nem emlékszem a címére, arra sem, hogy miről szól, azt hiszem Eva Mendes játszik benne, és még ezekben a színészekben sem vagyok ám teljesen biztos, csak az rémlik valami halványan, hogy láttam moziban, aztán láttam TV-ben és csak valahol a film egy jeleneténél kezdett derengeni, hogy ezt a szart én már láttam. Biztos van, akinek tetszik, én egyszerűen csak több megnézés után sem emlékszem belőle semmire. Ami abból a szempontból végülis jó is lehetne, hogy az újdonság erejével hat, de inkább nem szeretnék több időt pazarolni rá.

Like there was that film with Denzel Washington in it. I don’t remember the title, neither do I remember what it was about, as far as I remember Eva Mendes was playing in it, but I’m not entirely sure, I just have some faint idea of watching it in the cinema and then when I watched it on TV there was some scene that made my mind tickle that I’ve seen this before. I’m sure there was someone who actually liked this film, but after my watching it more than once and not remembering a thing about it… I don’t feel like wasting any more time on a film like this.

Pont úgy, ahogyan a Kingsmanre sem. Az előzetesek és az ismerősök véleménye alapján ennek jó filmnek kellett volna lennie. Inkább csak furcsa volt, néhány jó ötlettel és pár jobb poénnal, de a leghatározottabban nem moziban nézős film. És nem többször nézős film. És ezen Mark Hamill feltűnése sem változtat. Van az a morbid humor, ami szórakoztat (lásd pl. Rókatündér), vannak azok a pasis poénok, amiken szétröhögöm magam és simán elvagyok a klisékből összegyúrt filmekkel is. Volt ebben is minden, nem gyászosan szar, de nem is jó. Aki szereti azokat a tipikus kémes sztorikat, amiben a szegény árva gyerek tökre kilóg a sorból, mégis ő a legtalpraesettebb, közben a főgonosz nagyon fárasztó és gonosz, és persze a végén a legidiótább módon mentjük meg a világot, annak még az is lehet, hogy tetszeni fog. Ismétlem magam, mozit akkor sem ér.

Just like I don’t feel like wasting any more time on watching Kingsman again, even on TV. I liked the trailers. Friends said it’s cool. Well, it’s not. It is weird. There are some nice ideas and few good laughs in it, but you shouldn’t waist your money on watching it in the cinema, like I did. And it’s nothing you’d want to watch again. Mark Hamill’s appearance doesn’t help it either. There’s a certain type of morbid humor that entertains me, there are those disgusting/stupid manly jokes that make me laugh my ass off and I’m totally okay with a film made up of cliches. And you have all of these in Kingsman. And it’s not extremely crap, but it’s not good either. Some people might like it – for certain reasons (like I guess one of my friends liked it because of the stunts), but it still won’t worth watching it in the cinema.

A Liza, a rókatündér sem feltétlen moziban nézős, ha már itt tartunk. Viszont, végre egy jó magyar film! Morbidnak morbid, a fanyar magyar humort vegyítsük egy kis keleti humorral, keverjünk bele egy kevéskét a japán kultúrkörből, írjunk hozzá simán japánnak hangzó filmzenét (gratu a zeneszerzőnek), adjuk még hozzá Reviczky Gábort pár Magyar Vándorra hajazó poénnal és voilá, rókatündér. Annak ellenére is azt mondom, hogy látványában is nagyon szép a film, hogy nem szeretem azt a stílust és hangulatot, amit tökéletesen sikerült prezentálniuk. Szépen komponált, részlet gazdag, tele humorral, tele furcsaságokkal, végig leköti az ember figyelmét és gyanítom, másodszorra nézve is találnék benne olyan apróságokat, amik elsőre elkerülték a figyelmem. Teljesen vegyes közönséggel, majdnem teli teremben néztük és a film elejétől a végéig folyamatosan volt, aki röhögött. Amikor nem te röhögsz fel hangosan, mert éppen lefagytál valami beteg poéntól, akkor röhög helyetted más. És ez így jó.

Liza, the fox fairy is not necessarily worth watching in the cinema either. But, it’s finally a good Hungarian film! It’s morbid, it’s a mixture of sour Hungarian and weird Oriental humor, you add some Japanese mithology and Japanese sounding music (congratulations to the composers) and voilá, Liza, the fox fairy. Although I’m not a fan of the style and atmosphere they used (and presented prefectly) in the film, it’s still beautiful, full of well designed details that sure will surprise you with something new if you watch it again. And I will. I also liked that it’s strange with full of sick humor and it doesn’t let your thoughts wander. When we watched it the screening room was almost full with a very mixed audience and there was always someone laughing. When you’re too perplexed to laugh out loud there’s someone else to do it and when they are silent, you’re the one laughing. And it’s just allright like that.

Ami személy szerint engem földhöz csapkodott az a shinigami (halálisten) konfliktus… Mondjuk, nekem volt egy hasonló jellegű álmom évekkel ezelőtt és most a frász kitör tőle. De ez ugye magán nyomor. Összességében szerintem zseniális kis film ez, bár még így is látok esélyt rá, hogy a közönséget megosztja majd. Mondjuk ez már nem az én problémám…

I personally got freaked out by the shinigami (death god) conflict… But that’s because I had a dream years ago that is kind of in line with this story and it makes me shiver. But that’s my personal problem to deal with. Even if there is a good chance of it dividing the audience, it’s still an awesome film. Normally I wouldn’t waste my time on writing about a Hungarian stuff in English, but I’m pretty sure it’s going to get translated or at least subbed. xD There are some punch lines that won’t make it through the translation though (except if the translater is exceptionally good and could come up with something similar in English), but this film is good enough to get in front of a wider audience.

A többi filmet meg majd külön bejegyzésben. Hozzáfűznivalókat a kommenteknél várom. A sajátomtól eltérő véleményekkel egészen addig nincs bajom, amíg ti is elfogadjátok, hogy az én véleményem más.

Okay, I’ve stopped it. I’ll try to sum up the rest of the films in separate posts. We’ll see how I succeed. Comments are welcome, different opinions than mine are totally accepted as long as you accept mine. Have a nice time in front of the screen!

Jó filmezést! 🙂

xoxo Dorie

Hallgassátok, szeressétek / Listen to: Erik Sumo & The Fox-Fairies – Dance Dance Have A Good Time ダンスダンス☆ハバグッタイム

Advertisements

Leave a Reply / Most szólj hozzá

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s