The Ocean Cleanup

2012-ben egy lelkes tini előállt egy ötlettel, hogyan lehetne megtisztítani az óceánokat a döbbenetes mennyiségű műanyag szeméttől…

Kicsit túlzás azt mondani, hogy vártam Boyan Slat június 3-i, a projekt megvalósíthatósági tanulmányának eredményéről szóló előadását, mint a Messiást, de azért… A lényeg, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeim. 😀 

In 2012 an enthusiastic teenager presented his idea of how to clean the oceans from the incredible amounts of plastic trash…

I may have been a bit overexcited to see Boyan Slat‘s presentation on the results of the feasability study of the project on the 3rd June, but well, that’s it… And it has lived up to my expectations. 😀

Még ha lenne is időm rá, így harmincakárhány fokban nem érzem az erőt (haldoklom, hogy pontosak legyünk), hogy nekiüljek lefordítani a mostani prezentációt is, de azért belinkelek mindent, ami fontos. A honlap olvasásában segítségetekre lesz a google fordító.

So, here is the presentation of the results of the feasibility study. It is worth watching. You can download the full 530-pages feasability study from here and access more information on the official site.

Az eredeti TEDx prezentáció (amit az előző bejegyzésben lefordítottam) bár nem azonnal, de meghozta a szükséges figyelmet és támogatást Boyan számára, hogy tanulmányait is feláldozva a jó ügy oltárán, az elmúlt egy évet a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére fordíthassa. ~100 fős csapat állt mellé, akikkel megválaszolták a szakértőkkel közösen kidolgozott 50 kérdést (műszaki, oceanográfiai, ökológiai, tenger-jogi, pénzügyi és újrahasznosítással kapcsolatos kérdések), amik alapján kiderült, hogy a tervezet igenis megvalósítható. Az 530 oldalas megvalósíthatósági tanulmány (melynek borítója újrahasznosított tengeri műanyag hulladékból készült) letölthető innen.

the ocean cleanup Boyan Slat

via theoceancleanup.com

Egy kiemelésre méltó érdekesség, hogy a kutatási célokra (a hawaii partokról) összegyűjtött kb. fél tonna tengeri műanyag szemétről bebizonyosodott, hogy ugyanúgy újrahasznosítható, mint a sima műanyag szemét. Többek között olajat lehet belőle készíteni, erről részletesebben olvashattok a megvalósíthatósági tanulmányban.

Vajon véletlen, hogy pont az előbb csíptem el az Ozone Network-ön egy dokumentum filmet, amiben a Madagaszkár tengerpartjain lakók, a parton talált műanyag szemétből készítenek maguknak mindenfélét, mert könnyebb ezeket használni, mint bemenni az erdőkbe és megkeresni a megfelelő alapanyagokat?

It’s interesting, that I just catched a documentary on Ozone Network about people of Madagascar who collect plastic trash from the seashores and make all kinds of useful stuff out of them. Because it’s easier than going into the forest and find the materials they would need.

the ocean cleanup platform

via theoceancleanup.com

Szembetűnő változás, hogy az eredeti ördögrája formájú lebegő állomás helyett egy stabil, költséghatékony és vihar-álló új struktúrát dolgoztak ki. Az állomás a hulladék kinyeréséhez már létező technikai megoldásokat használ, energiáját a tetején elhelyezett 162 szolár panelből kapja. (Tőlem meg ne kérdezzétek, hogy napkollektor, vagy napelem, nem vagyok igazán képben a különbséggel, meg az esetleges egyéb opciókkal sem…)

A projekt most induló, második fázisában 3-4 éven belül egy nagyméretű (10km sugarú) működő tesztállomás üzembe helyezését tűzték ki célul. Ebből az első kb. két évet a szükséges oceanográfiai kutatásokra szánják, ami során többek között fel kell mérni a helyszíni környezeti adottságokat (talaj jellemzők, műanyag áramlás stb.), amik alapján a mérnöki munkákat majd el lehet kezdeni.

A kutatásokhoz és fejlesztésekhez továbbra is keresik a támogatókat. Kickstarter jellegű (adott mértékű hozzájárulásért, előre meghatározott köszönet “ajándékban” részesülnek a támogatók) rendszerben 100 nap alatt szeretnék a szükséges összeget összegyűjteni. Ide tessék kattintani a támogatáshoz. Céges támogatók, együttműködők, önkéntesek jelentkezésére és média jellegű megkeresésekre a Contact menüponton keresztül van lehetőség.

We all can support the project through the fund that was created to help the second phase of the project come true (kickstarter stlye). For collaboration or media enquiries, as well as if you’re thinking about joining the team as a volunteer, the Contact page is were to click.

Magánvélemény, hogy meglátszik a srácon az elmúlt egy év hajtása, meg is jegyezte, hogy ez az egy év olyan, mintha az életének a fele lett volna. Bár a prezentáció utáni kérdezz-felelek rész (ennek van valami rendes neve?) nem került fel, de az ott felmerült kérdésekre adott válaszaiból is látszott, hogy tökéletesen képben van azzal, amit csinál és hogy mennyire elkötelezte magát az elképzelése mellett. Imádom!

In my personal opinion you could see the one-year hard work on the guy during his presentation, he even made a remark that this one year felt like half of his life. Although the question & answer session was not uploaded, the raised questions kind of answered all my owns and made it obvious that Boyan is truely committed to his idea.

I found it interesting though that the presentation was held in New York, but as far as I remember there was only one American girl interacting at the end. She asked what can we do if we don’t have the necessary knowledge to join the poject as a volunteer, but we would still want to contribute to the success of it.

The three things we all can do to help this incredible idea to come true:

  1. Prevention. Don’t litter, live an environment-friendly life and encourage people around you to do the same.
  2. “Spread the love.” The more people learn about The Ocean Cleanup, the more likely that it will find those who really can contribute to its success.
  3. Donating the smallest amount of money to the fund helps to clean our oceans.

Egyébként a közönség feltette lényegében az összes olyan kérdést, ami engem is érdekelt. A szennyezés nemzetközi vizeken van, senkié és mindenkié; gondoltak rá, hogyan lehet megelőzni a hajókkal való esetleges ütközéseket; a fejlesztés kifejezetten tengeri/óceáni környezetre készül, folyókra már léteznek tisztítási megoldások, stb. Okos kislány vagyok én, de had ne mondjam vissza fejből az egészet…

Szóval, ami még számomra érdekes volt, hogy bár a prezentációra New Yorkban került sor, ha jól emlékszem a felszólalók között egyetlen amerikai volt, egy lány, aki az iránt érdeklődött, mit tehet ő, úgy, hogy a tudásanyaga nincsen meg ahhoz, hogy pl. önkéntesként beszálljon a projektbe.

Három dolgot mindenképpen tehetünk, ha szívünkön viseljük az óceánok sorsát:

  1. Ne szemeteljünk! Mutassunk jó példát és biztassuk környezettudatosabb életre a körülöttünk élőket is.
  2. “Terjesszük az igét.” Minél több ember ismeri meg a projektet, annál valószínűbb, hogy eljut a híre azokhoz is, akik érdemben tudják támogatni a kutatást-fejlesztést.
  3. A támogatói oldalon akár egy egészen kis összeggel is hozzájárulhatunk az óceánok megtisztításának sikeréhez.

Azt hiszem ennél jobb befejezés nem is kell. Osszátok, szeressétek. A The Ocean Cleanup-ot főleg, ha az én blogbejegyzésemen keresztül teszitek, azt ezúton megköszönöm. Ja! És most nézem, hogy az óceánok világnapja június 8-án van… Azt hiszem vissza kell dátumoznom ezt a bejegyzést, hogy stílusosnak tűnjön. Hehe… ;P

That’s all for now. Share the love and more importantly The Ocean Cleanup – special thanks if you share it through my blogpost. Oh! Look, the World Oceans Day is on 8th June. Well, I will have to date this post back to yesterday… ;P

xoxo Dorie

 Hallgassátok, szeressétek / Listen to: Woodkid – Run boy run

4 thoughts on “The Ocean Cleanup

  1. Pingback: Chaos Queen | D for Diamond

  2. Pingback: Sleep is for girls | D for Diamond

  3. Pingback: I’m alive | D for Diamond

  4. Pingback: Ocean | D for Diamond

Leave a Reply / Most szólj hozzá

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s