Freelusion Videomapping fesztivál és Bálna megnyitó (HUN only)

Freelusion Videomapping fesztivál

via freelusion.com

Boldogság van! Miután nagy lelkesen csak nem sikerült eljutnom a Bréda kastélyba nyáron (itt most cenzúrázom a gondolataimat is), ma kaptam hírt a hétvégén először megrendezésre kerülő Freelusion Videomapping fesztiválról.

Mielőtt elfelejtem, szeretném is gyorsan megköszönni Attilának, hogy felhívta a figyelmem erre a csodás hétvégi programra. Persze ő tudja, hogy én egy kicsit videomapping buzi mániás vagyok. Szóval, köszönöm! 🙂

A Bálna névre keresztelt „üvegmonstrumról” bizonyára azok is hallottak már, akik nem sűrűn járnak Budapesten. Bár a látványos épület több építészeti korszak jellemzőjét magán viseli és az a Kas Oosterhuis holland építész tervezte, akinek modern épületcsodáival a világ minden táján találkozhatunk, a CET mégis megosztja a közvéleményt. Persze az Eiffel torony is megosztotta anno a közvéleményt. És az új Nemzeti Színház épületéről folytatott vitáim is eszembe jutottak most, de térjünk csak vissza az üvegmonstrumhoz.

Úgy gondolom, hogy valamiféle hiba csúszhatott a kommunikációs gépezetbe, mert nekem nagyon úgy tűnt, hogy nem én voltam az egyetlen, akinek fogalma sem volt róla, hogy mi a fene is lesz ez a Bálna. (Milyen szép körmondat.) Annyira nem érdekelt, hogy utánanézzek, szóval maradtak az olyan információcseppecskék, hogy már hetek óta hétvégente megvetítik az épület egyik oldalát. És igen, töredelmesen bevallom, nem mentem el megnézni.

via CET Budapest

via CET Budapest

Ahogyan a komplexum hivatalos oldalán nagyon szépen összefoglalják: „A Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrum. Találkozóhely és élménypont.” – aminek a megnyitójára most hétvégén (november 8-10.) kerül sor. És ennek a zenés és táncos programokkal, divatbemutatókkal és artista produkciókkal (stb.) gazdagított rendezvénysorozatnak a keretein belül kerül megrendezésre a Freelusion Videomapping fesztivál.

A Paint Up! épületvetítő versenyről áradoztam már korábban, idén sajnos a rendezők úgy döntöttek, hogy a színvonal fenntartása érdekében inkább nem rendezik meg. Reagált is rá a konkurencia, a közönség szombaton és vasárnap is lehetőséget kap a versenyre beérkezett pályaművek megtekintésére. Sőt! Szavazhatunk is a szívünknek kedves alkotásokra (alapdíjas SMS-ben) és a végeredmény a közönségszavazatok és a zsűri döntésének összesítése után derül csak ki.

Bár önmagában a verseny is elég csábító ahhoz, hogy tudjam, merre veszem az irányt hétvégén, de van még jobb! Autóvetítés! Na, olyat eddig csak videón láttam, szóval, ha nagy lesz a tömeg, akkor bizony félreteszem minden nőiességem és addig könyökölök, amíg élőben nem tudom nézni. Hogy ez miért akkora szám? Nem tudom. Igazából csak annyi, hogy a megvetített térbeli felület nem épület, hanem autó. És akkor is látni akarom, ha nem egy olyan átlátszó gépcsodát vetítenek meg, mint, amit a videóban láthattok.

(És most olvasom csak a honlapon, hogy a hétvégi Abu Dhabi F1 nagydíjon Ferrari vetítés volt. Nem tudom, hogy a közvetítésben mutattak-e belőle valamit, mert kómásan dőltem erre-arra és bár a rajtot még megnéztem, nem mondhatnám, hogy sokra emlékszem belőle. Hüpp.)

Akiket az autók és az épületek kevésbé kötnek le, azok számára is tartogat a fesztivál érdekességet. Fellép ugyanis a Freelusion tánccsoport, akik állítólag* a világon elsőként használták előadásaikban a videomappinget, ezzel egy olyan különlegesen látványos élményt hoztak létre, amire a Britain’s Got Talent (és sok más világszerte nagy sikert befutott tehetségkutató műsor) atyja Simon Cowell azt mondta: „tíz évvel megelőzi a korát”.

Szóval nagyon érdemes ellátogatni hétvégén a Bálnához. Azt is mondhatnám, tufa, aki kihagyja! ;P A részletes programot és egyéb információkat megtaláljátok belinkelve. És a blog statisztikáitól teljesen függetlenül kérlek titeket, hogy terjesszétek az információt, mert még mindig úgy gondolom, hogy a videomapping egy olyan dolog, amit mindenkinek legalább egyszer látnia kell élőben. Ha úgy döntötök, hogy kimentek körülnézni, akár a Bálna megnyitójára, akár a fesztiválra, örülni fogok, ha beszámoltok az élményeitekről.

xoxo Dorie

*Ezt egy icipicit megkérdőjelezem, mert már négy éve is találtam egy videót, ahol emberi mozgással összekombinálták a videomappinget. Igaz, ha jól emlékszem az valami kísérleti dolog volt és az is igaz, hogy ez semmit nem von le a Freelusion produkcióiból. Alig várom, hogy lássam őket élőben.

Ui.: Egyébként nekem bejön a CET. 🙂

Advertisements

One thought on “Freelusion Videomapping fesztivál és Bálna megnyitó (HUN only)

  1. Pingback: Freelusion Videomapping fesztivál és Bálna megnyitó (HUN only) | The WORLD is MINE

Leave a Reply / Most szólj hozzá

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s