Irány a Bréda Kastély / Destination: Castle of Bréda

A Paint Up!-os bejegyzéseimből már mind tudhatjátok, hogy mennyire vagyok video mapping buzi. (Csak, hogy finoman és nőiesen fejezzem ki magam.) A műfajt magát is szerintem elég érthetően definiáltam, szóval ezt mindet most ugranám. Tessék átkattintani, elolvasni, megnézni és beleszeretni. Amiről most írok, az megint a Bordos Artworkshöz köthető. Mert ugye Bordos L. Zsolt nem elégszik meg azzal, amivel eddig körbe-varázsolta a világot, ő mindig akar valami újat és felejthetetlent alkotni és bizony ez így van JÓL.

You might already know from my Paint Up! posts how crazy I am about video mapping. Click the link to learn more about this art and watch the videos I’ve shared in my previous posts. What I’m writing about now is the new project of the Bordos Artworks team. Because Zsolt L. Bordos could never get enough of experssing his artistry, he always has to figure out something new and breathtaking. And as long as he puts through his ideas … all’s well in this world.

Bréda kastély

via Bordos Artworks
katt a képre a galériához / click the pic for the gallery

Az irányt ezúttal vegyük az ország keleti határa felé, mamáékon is túl, közvetlenül a román határ mellett található Lökösháza a cél. Itt található ugyanis a klasszicizáló romantika jegyeit viselő Vásárhelyi-Bréda Kastély, melynek felújítási munkálatai 2009 óta folynak. A kastély honlapján és a hozzá tartozó blogon bárki visszanézheti, hogy az omladozó épület hogyan is nyerte vissza régi fényét, ami már önmagában is megmelengeti az olyan szentimentális barmok majmok szívét, mint amilyen én vagyok. Elvégre felcsillan a remény, hogy a jó öreg viharsarokban elkezdenek jobbra fordulni a dolgok/sorsok…

Let’s head towards the East of Hungary where Lökösháza‘s right next to the Romanian border-line. In this small town you’ll find the recently renovated Castle of Bréda and that’s exactly where you’ll be able to witness the first permanent architectural projection of Europe. The goal of this initiation is to save this small piece of history (I mean the castle) and attract tourism to this pretty much forgotten and undervalued area.

Breda castle

via Bordos Artworks
katt a képre a galériához / click the pic for the gallery

Na, vissza a “Bordos balhéra”… A kastély egyébként is számos turisztikai látványossággal készül felhívni magára a figyelmet, de biztosra veszem, hogy a legérdekesebb az Európában is egyedülálló állandó kültéri épületvetítés lesz. Az alábbi videó ad egy kis ízelítőt abból, hogy milyen csodákra számíthatnak a Bréda Kastélyba látogatók.

Nem véletlen a vetítésben visszatérő inga motívum sem, a kastélyban ugyanis megtekinthető a 15m magas kupolából függő Foucault-inga, melyről bővebben olvashattok a kastély honlapján és a fényfestészeti attrakcióhoz tartozó blogon is. Tessék csak szépen átkattintani, egy kis tudomány-történet senkinek nem fog ártani. (Itt akár tehetnék megjegyzést az egyik kereskedelmi csatorna új műsorához tartozó vírus-videóra, de inkább visszafogom magam.) A blogon amúgy más érdekességeket is olvashattok, bár a háttér kevésbé olvasóbarát. Ha bárki illetékes elvetődne ide és ezeket a sorokat olvasná, akkor jelzem, hogy tökjó az egész, csak cseréljék le a hátteret valami olyanra, amitől nem akar kifolyni a szemem. Köszi! 🙂

If you’ve already seen video mapping live before you know what to expect, if it’d be your first time, I think this video is a real teaser to get you out of your chair. You may have doubts of visiting the castle just because of a projection, it’s not only a pretty building with some spectacular show, but you’ll find such interesting attractions like the Foucault-pendulum hanging from the 15m height dome.

A vetítést májustól minden nap sötétedés után csodálhatja meg a nagyérdemű és ha valami, hát az biztos, hogy én ebből ki nem maradok. Akkor sem, ha onnan nekem még 4 óra hazaérni, kivéve ha… Amit sajnálok, hogy bárhogyan is számolom mamát -aki a tyúkokkal fekszik- nem fogom tudni átvinni, hogy ő is megnézze. Igaz, ahogyan én őt ismerem, tökre nem kötné le, de legalább le is szólná az egészet… Pedig olyan jó lenne, ha neki is meg tudnám mutatni a szívemcsücske épület vetítést… Na mindegy, lesz, ami lesz.

Shows every day after dark from May 2013. This is the most definitely something you don’t wanna miss! As I’ve said before, live architectural projection is something every one of us need to see at least once. So tell your friends, because here’s the opportunity to see it whenever the time is right for you. Then, don’t forget to come back and share your experience with us.

Ti pedig, menjetek el megnézni és terjesszétek az igét, mert vannak még szép és jó dolgok nem csak a világban, de ebben a kicsi országban is. Ha visszatértek és megosztjátok velem/velünk az élményeiteket, annak külön fogok örülni.

xoxo Dorie

¡¡¡ UPDATE !!!

Utána kérdeztem, hogy áll a vetítés, elkezdődött-e már és a következő választ kaptam: “kísérletszerűen elkezdődött, május végén megnyílik, de a nagy megnyitó június 15.-én lesz”

Please note: The test projections have started, but the official launch of the permanent projections now is planned for 15th June.

7 thoughts on “Irány a Bréda Kastély / Destination: Castle of Bréda

 1. Ma voltunk kint meg akartuk nézni a vetítést. Érdeklődtünk, hogy hány órától van, mire az ott dolgozó “úriember” eléggé érdekesen nézett ránk, és kérdezte honnan vettük ezt a hülyeséget, milyen vetítésről beszélünk? Állítása szerint akkor volt vetítés amikor a Kastély átadása volt. Csalódottan jöttünk haza, vetítés nélkül 😦

  • Kedves Irén!
   Sajnálom, hogy így alakult és csalódnotok kellett. 😦
   Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és kommentáltad a bejegyzést.
   Utána kérdeztem, mi van a vetítéssel és a következő választ kaptam: “kísérletszerűen elkezdődött, május végén megnyílik, de a nagy megnyitó június 15.-én lesz”
   Minden jót kívánok! Üdv, Dorie

 2. Pingback: ¡¡¡ UPDATE !!! | The WORLD is MINE

 3. Pingback: Freelusion Videomapping fesztivál és Bálna megnyitó (HUN only) | D for Diamond

 4. Pingback: Sleep is for girls | D for Diamond

 5. Pingback: Spidron mapping a la Bordos Artworks | D for Diamond

 6. Pingback: Irány a Bréda Kastély / Destination: Castle of Bréda | The WORLD is MINE

Leave a Reply / Most szólj hozzá

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s