Red Bull Stratos

Red Bull StratosAki egy kicsit nyitva tartotta a fülét az már biztosan hallott a Red Bull legújabb nagy dobásáról a Stratos-ról. A lényeg röviden az, hogy van ez a Felix Baumgartner nevű osztrák srác, aki 16 éves kora óta nem bír betelni azzal, hogy magasabbnál magasabb helyekről ugrál le és a legújabb őrületével simán maga mögé állította a Red Bull extrém-hajhász csapatát. Félig világrekord-, félig tudományos kísérlet a Stratos, amiben a cél, hogy Felix a szélsőséges körülményeknek megfelelő speciális felszerelésben, 36km-es magasságból – a sztratoszférából ugrik le. Igen, onnan bizony. Erre kaptam fel én is a fejem még kedden, aztán ment a morgás, hogy gyenge a jel és nem tölt be időben az élő adás, a CNN International meg minden mással is foglalkozott, ahelyett, amit én akartam volna nézni. Aztán eljött az idő és jött a sok órás halasztgatás és amikor már úgy tűnt, hogy na akkor Felix betámadja végre az eget, akkor lefújták a projektet a kiszámíthatatlan széllökések miatt. Megértem én, elvégre a cél az, hogy Felix sikerrel járjon, de azért egy kicsit bosszantó volt. Vártam nagyon.

If you’ve kept your eyes and ears open recently you most probably have heard of the new Red Bull project Stratos. It’s about this Austrian guy Felix Baumgartner who started jumping off everywhere when he was 16 and he doesn’t seem to stop. He needs to get higher and higher and higher and backed with Red Bull he’s now about to jump off from stratosphere – some 36 km. Yeah, really, that was what raised my interest too. The project is half world record attempt and half scientific experiment.You can follow it live on the net and CNN International broadcasts it too. The mission was aborted on Tuesday due to weather issues and the next attempt for the launch is set for Sunday (14th October).

Felix Baumgartner after the aborted mission attempt

via redbull.hu

A következő kísérlet vasárnap (október 14.-én) várható, reméljük az időjárás is úgy gondolja, hogy vasárnap A nap. A CNN International csatorna biztos, hogy mutatja majd azt, amit érdemes nézni. Az indulástól számított másfél-két óra míg Felix, ballonnal röptetett kapszulájában eléri a célmagasságot (ez önmagában is világrekord lenne), aztán jön a nagy buli, az ugrás. A tervek – vagy inkább remények szerint Felix a szabadesés közben átlépi majd a hangsebességet (kb. 1235 km/h), ami valljuk be nem kis szenzáció lenne. Nem mintha maga a projekt nem lenne már így is teljesen eszement és őrülten izgalmas. Legalábbis engem hamarabb lázba hoz, mint a Glamour-napok.

Once the balloon – that holds Felix’s capsule – is launched it takes approximately 1,5-2 hours to reach the target altitude (which in itself would count as a world record) and then comes the real fun, the jump. According to the estimations and expectations during his freefall Felix is going to break the speed of sound which would be a breaking scientific achievement. Not as if the whole Red Bull Stratos mission wasn’t insanely cool and extremely exciting.

Rengeteg érdekességet olvashattok még a projekttel kapcsolatban a hivatalos honlapon. Érdemes átkattintani. (Amiket én ezek közül kiemeltem az mind elszállt a legutóbbi mentési kísérletemnél – köszönöm wordpress.)

Balloon Comparison (ENG, Metric Units, Colour)

via redbullstratos.com

You’ll find a lot of interesting facts on the official site of Stratos. I highly recommend you to go and check it out. (I’ve highlighted some of my favourites, but it was all lost at my last attempt to “save” – thanks wordpress.)

A Red Bull Stratos oldalán is találtok élőképet vasárnap, de ha az éppen nem akar működni, akkor a Red Bull Youtube-ján még mindig van esély. Elvileg egy és ugyanaz a kettő, nekem ez kedden mégsem így tűnt. Szóval ezek az opciók, amikről én tudok, ha szeretnétek élőben követni a dolgokat. Ha nem, akkor szerintem az összes hírcsatornán szót ejtenek majd róla. Kivéve, ha valamelyik celebnek letört a körme, mert akkor lehet, hogy mégsem. Akkor maradnak az internetes hírforrások.

Red Bull Stratos LIVEYou can watch the live stream on the official site or if it just won’t work you can try Red Bull’s Youtube. Theoretically the two are the same, somehow it didn’t seem like that for me on Tuesday… So these are the options I know about if you want to watch Stratos live. If not, then just have a look at the news on TV or online. I guess those will mention the Stratos mission. Unless some celeb breaks their nail because that sounds more interesting and important. To some.

Nézzük együtt!

Watch it with me!

xoxo Dorie

1 thought on “Red Bull Stratos

  1. Pingback: Red Bull Stratos | The WORLD is MINE

Leave a Reply / Most szólj hozzá

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s