♡ Paint Up! 2012 ♡

A leghatározottabban programajánló! Tufa, aki nem jön el megnézni! Na jó, aki el tudna, mégsem jön el megnézni.

Paint Up! 2012

Now, this is an invitation for all of you who might be around Budapest on 6th October 2012. 19.00 come to Heroes Square! You won’t regret it!

Először is be kell vallanom valamit. Megőrülök a video mapping-ért. Imádom, imádom, imádom! Négy éve még azt sem tudtam, mi fán terem, aztán megismerkedtem néhány olyan emberrel, akik nemhogy tudják, de világszinten is a műfaj élvonalába tartoznak. Egy év sóvárgás után pedig eljött a nagy pillanat, amikor először élőben láthattam egy ilyen vetítést. De nem szaladjunk ennyire előre.

Paint up! 2012 - Bordos ArtworksI’ve got a confession to make, I’m a fool. For video mapping! I just love, love, love it! I learnt about it four years ago when I happened to have the chance to work with some guys who are very much involved in this kind of art. I had to wait a year though to see video mapping live, it was the very first time Paint Up! – the first ever video mapping competition – has taken place. And I’m so proud to say it was a Hungarian initiation.

Tavaly – még a divatblogos időszakban – írtam egy cikket a video mapping és a divat kapcsolatáról. Itt elolvashatjátok. És ha olvasni nincs is kedvetek, kattintsatok át, mert ebbe e bejegyzésbe ugyanazokat a videókat – amiket nagyon érdemes megnézni – már nem fogom beilleszteni.

Last year – when I was still writing for the fashion blog – I wrote an article about the relationship of video mapping and fashion, promoting last year’s Paint Up! competition. It’s in Hungarian, but you should still click through to it, because I’ve included some very great videos there which I’m not going to insert here. Please check those out! You’ll so get the idea behind video mapping. Although I came up with a pretty nice defintion of this mean of art in Hungarian I haven’t found a nice definition in English that I could have used and I cannot translate it, sorry. Check out the videos. 😉

Paint up! 2012 - Bordos ArtworksAkkor fogalmaztam meg emígyen a műfaj lényegét, szerintem igazán szépen sikerült:

Azoknak, akiknek nem világos, hogy mi is pontosan az épület vetítés, a video mapping vagy más néven architekturális vetítés, ez egy olyan viszonylag új művészeti műfaj, melyben mozgóképpel vetítenek meg egy nem sík vetítési felületet (legtöbb esetben épületet) oly módon, hogy a vetített kép nem csak megszínezi, hanem ki is használja az adott térbeli felület sajátosságait. Ehhez a műfajhoz speciális technikai háttérre és szakmai tudásra van szükség, ami mind hozzájárul ahhoz, hogy felejthetetlen élményben részesüljenek a nézők.

Ne tessék összekeverni a fényfestéssel, mert bár az is igen mutatós és nagyon tudom azt is élvezni, a video mapping, valami egészen fenomenális dolog.

To learn more about the history of the competition and to get more detailed information on this year’s show I advice you to go over to the official site of Paint Up!. It’s one of those sites which have a great English version full of information and photo and video gallery of the past two years of Paint Up!-s.

A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt eseményeként, szombaton (2012. október 6.) megrendezésre kerülő Paint Up! virtuális épületfestő verseny nem csak azért különleges, mert több, mint egy órán keresztül élvezhetjük majd a látványt, hanem, mert a világon első alkalommal itt Magyarországon került sor hasonló eseményre. Az idei már a harmadik ilyen verseny, a Nemzeti Galéria “B” épülete és a Magyar Tudományos Akadémia Székháza után most a Műcsarnok főhomlokzata szolgál vetítési felületként. Nagy buli lesz! Érdekesség még, hogy a 12 döntős között ez alkalommal nem csak magyarokat találunk, olasz, török és egy brazil-dubai páros alkotásai is levetítésre kerülnek. Mivel így is pont elég hosszú lesz a bejegyzés, további infókért tessék szépen a Paint Up! oldalára átnézni. Az előző évek alkotásairól fénykép és videogaléria is rendelkezésre áll, az egyéb hasznos/érdekes infókról nem is beszélve.

Az est fénypontja a Bordos L. Zsolt és alkotótársai által kifejezetten erre az alkalomra készített emberi interakcióval összekapcsolt animáció vetítése. Bordos L. Zsoltról dióhéjban azt kell tudni, hogy imádom, én vagyok az egyik legnagyobb rajongója és remélem, hogy ezzel nem megyek az idegeire. Na jó, komolyan, Zsolt egy végtelenül szerény, közvetlen és nagyon kedves művész, aki világszerte a szakma élvonalába tartozik, és akinek animációi a világ minden táján nézők sok-ezreit ragadták már magukkal. Zsolt közreműködött a Paint Up! verseny létrejöttében és idén is helyet kap a zsűriben. A tavalyi cikkemre átkattintva megnézhetitek az első Paint Up!-ra készített gála-művét és a dubai Atlantis Hotel megnyitójáról készült videót is.

The main attraction of the competition is going to be the off contest show of Bordos Artworks and invited friends. Zsolt L. Bordos is a widly acknowledged Hungarian artist who is not only a member of the jury but also one of the minds behind the whole idea of the competition. Check out his official site with a number of great videos about his artworks that have amused thousands of people all over the world. The one they made me addicted with is the opening show of Hotel Atlantis Dubai – you can watch the video in last year’s article. I’m so proud that Hungarians have been involved in this fantastic production. And well… I just adore Zsolt, he’s the greatest!

All in all, if you happen to be around this weekend come and join in the fun! If you’re not around, well, that’s a pity, but make sure you keep an eye on video mapping / 3D video projection / architectural projection. Fortunately they are getting popular so you’ll sure have a chance to see some live. At least I cross my fingers for you! And don’t forget to come back and let me know your experience / feelings about video mapping.

Ne felejtsetek el ellátogatni a Bordos Artworks honlapjára sem, sok-sok néznivaló vár titeket. Csak győzzétek kapkodni az állatokat! Ja! És nem, ez nem fizetett hirdetés. Meg semmi hasonló. Simán csak ennyire imádom és meg vagyok győződve róla, hogy ezt mindenkinek látnia kell! ;P

xoxo Dorie

5 thoughts on “♡ Paint Up! 2012 ♡

  1. Pingback: Irány a Bréda Kastély / Destination: Castle of Bréda | The WORLD is MINE

  2. Pingback: Freelusion Videomapping fesztivál és Bálna megnyitó (HUN only) | D for Diamond

  3. Pingback: Sleep is for girls | D for Diamond

  4. Pingback: Spidron mapping a la Bordos Artworks | D for Diamond

  5. Pingback: ♡ Paint Up! 2012 ♡ | The WORLD is MINE

Leave a Reply / Most szólj hozzá

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s