Az ihlet forrása / Spring of inspiration

Időnként azt érzem, hogy sokan félreértik az „ihlet” lényegét. Azt hiszik, hogy az ihlet egy különleges csoda, ami a kivételeseket találja csak meg és nagy dolgokra sarkallja őket. Hajlamosak azt hinni, hogy az ihlet valami megfoghatatlan, elképzelhetetlen dolog, ami őket soha nem éri utol. Pedig ha nem értjük félre, nem akarjuk „rossz célra” használni, akkor ott van az orrunk előtt. Sokan szeretnének egy olyan isteni sugallatot, amivel meggazdagodnak, törik a kis buksijukat, de soha nem jut eszükbe semmi. Szerintem az ihletnek nem feltétlen kell bármi nagyobb célt szolgálnia. Ha tényleg alkotni akarunk, akkor csak körül kell néznünk. Esetleg nézőpontot kell váltanunk, hogy az átlagostól eltérően lássuk a környezetünket.

inspiration

via the-yoga-connection.com
Az ihlet lassan és csendben érkezik, csalogasd magadhoz egy kis egyedülléttel.
(megjegyzés: nem vagyok egy műfordító)

Sometimes I’ve got the feeling a lot of people misunderstand the essence of „inspiration”. They take it as such a rare miracle that happen to only the special, chosen ones. They might just work too hard on getting inspired to do something big, something that makes them rich, that makes them famous, that they overcome real inspiration and after a while come to the conclusion they will never ever get inspired. I don’t think inspiration needs to serv something big. If you really open your eyes inspiration is all around you regardless what is it you need an inspiration for. You might just need to change your perspective of looking so that you see your environment.

Év elején eldöntöttük Katival, hogy nyáron tartunk egy portfólió frissítő fotózást. Aminek ugye az lett volna a lényege, hogy megcsillogtassuk sminkes tudásunkat. Na ilyenkor persze semmi zseniális, eget rengető de még csak jópofa sem jut az ember eszébe… Hiába ültem az internetet bújva ötletek után. Hiába ültem a vázlatlapok fölött.

pens feathersAt the beginning of this year with Kati we decided we’re having a photoshoot to refresh our portfolios. The plan was that we’re letting our imagination fly and we create really stunning make-up looks. As usual – when you’re trying too hard – nothing came to my mind. Looking through hundreds of make-up looks on the internet, nothing. Sitting down with blank charts and lots of colours. Nothing.

Aztán elkezdtem körülnézni a szobában és megakadt a szemem a két tollon. Színezett lúd(?)tollak golyóstoll betéttel. Imádom! Rögtön lett színkombinációm, amiből ki tudtam indulni… De erről majd később. A lényeg, hogy ott voltak az orrom előtt.

Then I decided to change my perspective and had a look around in my room. I spotted those two pens that I have – coloured but real (goose?) feathers with ballpoint pens inserted into them. I immediately had the colour combination to start from… But let’s get backt to this later. What matters now that they were in front of me all the time.

Kati csinált a fotózásra egy kreatív ruhát arany festékkel lefújt vattapamacsokból és tüllből. A fotós feltette a nagy kérdést, hogy hogyan jött az ötlet? Kati pedig közölte, hogy „Anyu vattapamacsot vett vattakorong helyett.” Ennyi. Nem kell túlmisztifikálni. 🙂

Kati made this creative outfit for the photoshoot out of tulle and cotton balls sprayed with golden paint. When the photographer asked where did she get the idea from she simply replied: “Mum bought cotton balls instead of cotton pads.” It’s that simple. 🙂

Járjatok nyitott szemmel, lássatok meg olyan részleteket, amik mindig is ott voltak. És ne féljetek felhasználni a legbutábbnak tűnő ötletet sem. Ha falvédőt akartok csinálni az őszi levelek színe és formavilága után szabadon, gyöngyből fűzött csigákkal rajta, hát hajrá! Akkor is, ha nem használtok falvédőt? Akkor is. Miért ne? Az alkotó munka épít, ti lesztek többek tőle. Nem a nagy lépés az emberiségnek a cél. Azt meglépte Neil Armstrong, nyugodjon békében. A nagy ötletek is kis ötletekből születtek. Nem kell, hogy mások megértsék, miért csináljátok, csak hajrá. Ha csak annyi az értelme, hogy ti egy rövid időre jobban érzitek magatokat, akkor már megérte, mert ha csak egy picivel is, de attól a lehetetlen kis ihlettől és a megvalósult (akár félkész) ötlettől szebb lett a világ.

The secret is to have your eyes open to such details you’d pass by otherway. And no worries about any ideas that might sound slightly dumb to you. Your goal is not to take that small step that’s a giant leap for mankind. Neil Armstrong stepped that – may his soul rest in peace. Big ideas source from small ideas. And if all that small inspiration and the following creative creation do is make you happy for some time it was worth, because it made this world a teensy bit better place.

snowboard candle

Mesterművem / a masterpiece of mine

Ti miből és mihez szoktatok ihletet meríteni? Mi olyat alkottatok már villámcsapás szerű ihletnek köszönhetően, amire azóta is büszkék vagytok? Amit mások is imádnak vagy éppen egyáltalán nem értenek? Példának megmutatom ezt a mécses-bigyót, amit az egyik barátnőm kapott karácsonyra, szülinapra, névnapra. Hogy tetszik?

So, what is it that inspires you? Have your ever created anything thanks to sudden/random inspiration that you are loving/proud of ever since? That others also love or maybe totally dislike for some reason? As an example, have a look at this candle-cover thingy that I made for a friend for her B-day, name-day and X-mas. Do you like it?

xoxo Dorie

Ui.: A bejegyzéseimben egyre többet emlegetett Pinterest még egy nagyon jó ihletforrás. Nekem külön táblám is van azoknak a képeknek, amikben nem csak azt látom, amit ábrázolnak. Nézzétek meg. 🙂

Ps: I keep mentioning Pinterest which is a great source of inspiration. I have a separate board on which I pin those stuff that mean more to me that it might mean to anyone else. Have a look. 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Az ihlet forrása / Spring of inspiration

  1. Pingback: Bélyeg-ruha – így készült / Stamp-dress – how I made it | D for Diamond

  2. Pingback: Az ihlet forrása / Spring of inspiration | The WORLD is MINE

Leave a Reply / Most szólj hozzá

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s