fade: TEN

Nem tudom nem közhírré tenni, hogy ma jelenik (jelent) meg egyik kedvenc együttesem a fade legújabb albuma, melynek címe TEN.

I just can’t resist the temptation to shout out the release of TEN, the new album of one of my fave bands: fade.

fade

hivatalos honlap / official site

A bandáról kicsit bővebben csak magyarul nyilatkozom azok számára, akik nem beszélnek angolul. A fade 1991-ben New Yorkban alakult meg, de csak 2002-ben debütált Japánban. Rui az együttes vezetője és dobosa, Kansei és 5° (Godo) gitárjátékának basszus alapját Noriyukinak köszönhetjük, Jon Underdown pedig amellett, hogy az angol mellett japánul is énekel, a legtöbb dal szövegét is magáénak tudhatja. Bár a fadet japán együttesként jegyzik, igazán kozmopolita produkcióval állunk szemben. Rui, Noriyuki és Kansei japán származásuk ellenére new yorkban nevelkedett, Jon ízig vérig amerikai, míg 5° tős-gyökeres japán. Hangzásukban is ötvözik a keleti és nyugati könnyűzene jellegzetességeit. Amerikai hangzás, japán értékrend. Imádom! Nagyon találó a képlet, amivel röviden definiálják magukat:

Kék szemű szamuráj x fekete szemű cowboyok = fade = “California Roll of Rock”

kalifornia tekercs

via sushirunner.com

Itt még beszúrnék egy icipici magyarázatot a japán kultúrkört kevésbé ismerők számára. A kis hazánkban is ezerrel terjedő japán éttermek kínálatában mindenhol megtaláljuk a kalifornia tekercs (California roll) névre hallgató finomságot, amit az 1960-as években azért találtak ki az Amerikában szerencsét próbáló japán szakácsok, hogy Amerika és Japán merőben eltérő ízvilága között hidat emeljenek. Így kerül a tekercsbe avokádó és uborka a rákhús és a rizs mellé. Erre a sikeres “nemzetközi együttműködésre” utal az egyenlet végén található “rockosított” kalifornia tekercs.

I’m not going into details about the band as you’ll find all information at their official site or facebook page. I just made a quick summary in Hungarian for those readers who don’t speak English. So please click those links and check them out.

I do believe this equation tells everything. Or at least enough so that you’ll want to learn more about fade:

Blue eyed Samurai x Black eyed Cowboys = fade = “California Roll of Rock”

A világon nagyon sokan (köztük én is) kevesebbek lennének egy igazán pozitív élménnyel, ha a másik kiskedvencem Gackt nem szúrja ki magának a fade énekesét. Új együttesében a Yellow Fried Chickenzben Gackt mellett Jon is helyet kap a színpadon és azt kell, hogy mondjam, a két énekeses felállás határozottan nagyot üt. De most nem állok neki a tavaly augusztusi YFC koncertről áradozni. “Pózerpipp” sminkjét és masszívan rajongós nyáladzását (angolul) megtekinthetitek a képre kattintva.
Gackt concert make-up

I’m sure a lot of you (including me) would have lost the chance to learn about this great band if another fave of mine Gackt didn’t pick up the singer of fade. Jon is the second vocalist in Gackt’s new band Yellow Fried Chickenz and both of them on stage… well, it just rocks. But I won’t start raving about the YFC concert I attended last August. Just in case – you can check my very much fangirling video focusing on my make-up worn for the event clicking the picture.

A lényeg, hogy Gacktnak köszönhetem, hogy megismertem a fadet és remélem, hogy rátok is olyan nagy hatást gyakorol majd a zenéjük, mint rám. Hogy én mit szeretek benne? Nem könnyű összefoglalni. Általában nem vagyok oda a dalszövegekért – azt vallom, hogy nagyon sok esetben jobb, ha nem értjük, miről is szól a kedvenc számunk. Na a fadenél ilyen problémám nincs. Imádom a szövegeiket is. Nincsen túlcukrozva és nem viszik el a nyers irányba sem. Akármit énekelnek meg, valahogy összhatásában pozitív és inspiráló az eredmény. És igen, nekem komolyan jót tesz, ha egy kellemes zenei aláfestésben azt sulykolják az agyamba, hogy van értelme kitartani, mert eljön még az én időm. A fade megtörte a Poets of the fall egyeduralmát, ha a vacak hangulatom helyrerázásáról van szó. 🙂

fadebook

Anyway, thanks to Gackt I learnt about fade and I hope you’ll like them as much as I do. What I love about them is not easy to summarize. It’s kind of this general positive and inspiring feeling listening to their music makes me feel. You might or might not know how much I’m not into lyrics – I guess I prefer listening to not Hungarian songs because I have less chance of catching the lyrics which can so totally ruin a song, but not with fade. I mean really. Not only their music but their lyrics rock too. Not drooling sweet, not low language raw. No matter what the topic is they just make it work. Like when I’m feeling down it’s not only Poets of the fall that brings me back to life anymore. 🙂

Amit nagyon sajnálok, hogy amikor én Japánban voltam, akkor ők fogták magukat és még az országból is elmenekültek előlem. Pedig még a szuper fade ruhám is elkészült időre és teljes “party-felszereléssel” indultam neki Tokió meghódításának. Mondjuk, legalább a magassarkút nem hiába vittem, de ez már egy másik mese.  Ha bárkit érdekel, akkor megnyugtatásképpen jelzem, nagyon úgy tűnik, hogy nem kell az első magyar fade koncertig várni, hogy megnézhessétek a ruhát. Persze élőben lesz majd az igazi. Ugyanúgy, ahogyan a fade is élőben az igazi. Ékes bizonyíték erre az alábbi videó.

It’s a major pity that when I’ve been to Japan they just flew to Canada and the USA. I’ve even had my kick-ass fade dress ready by the time of the trip and I packed all and everything “party-ready” to conquer Tokyo. I at least could wear the high heels I packed, but that’s a different story. Just in case any of you’d be interested in my fade dress, seems like you won’t have to wait for the first Hungarian fade concert to see it. Although it’s the best live just like fade is the best live. Not as if I had first hand info about it, but check this video!

Az Ever Free már a csapat 10 éves évfordulóját ünneplő új albumon a TEN-en található. A vicces, hogy pont az után láttam meg a videót, hogy egy ismerőssel pontosan a dalnak megfelelő témákat boncolgattunk. Minden okkal történik? ;P A fade facebookján már jó ideje tépik a rajongók idegeit az új számok részleteivel, tessék belehallgatni, aztán amikor már nem érzitek, hogy zsákbamacskát ajánlok nektek, akkor irány az  iTunes, mert végre elérhetőek teljes terjedelmükben! (A képre kattintva is oda juttok.)

fade TEN

Ever Free is on the new album TEN which celebrates the 10 years of fade. It’s kinda funny that I found this video right after a conversation with a friend that this song totally describes! Everything happens for a reason? ;P
You can check quite some teasers (these made me realize the real meaning of “teaser”) from the new album on fade‘s facebook and when you’re done – totally infected by fade, you can go and buy them from iTunes! (Clicking the picture takes you there too.)

A 2011-es Kings of Dawn című albumon jelentettek meg először japán nyelvű számot. Nekem a Cosmicalism volt a legelső dal, amit hallottam tőlük és egymagában tökéletesen elég volt ahhoz, hogy beleszeressek a fadebe. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően a TEN már három olyan számot is találunk, ami ha csak részben is, de japánul szól. Ettől ne tessék megijedni, már csak Jon hangjának köszönhetően sem azt fogjátok hallani, amit azok a buta előítéletek súgnak. Arról nem is beszélve, hogy nyitottnak maradni az újra csak gazdagítja az ember fiát/lányát. ;P

fade‘s first Japanese song has been released on their 2011 album Kings of Dawn. Cosmicalism has been the very first fade song I heard and it was totally enough for me to fall for the band. Thanks to all the positive feedback on it TEN has 3 songs that are at least partially in Japanese. But don’t let your prejudices make you skip these songs, Jon’s voice is not the average Japanese sound in the first place. Plus, staying open to all that’s new enriches You! ;P

Remélem, hogy ezzel a bejegyzéssel sokan találtatok magatoknak új kedvenc együttest. Örülnék, ha megosztanátok velem a véleményeteket, a barátaitokkal pedig a bejegyzést és/vagy a fade élményt!

I hope I could introduce quite some of you to a new favourite band. I’d love to read your feedback and it would be great if you shared this post and/or the fade experience with your friends!

xoxo Dorie

5 thoughts on “fade: TEN

  1. Pingback: Crescendo | The WORLD is MINE

  2. Pingback: Sminkversenyek / Make-up contests | D for Diamond

  3. Pingback: May the 4th be with you… xD | D for Diamond

  4. Pingback: Chaos Queen | D for Diamond

  5. Pingback: fade: TEN | The WORLD is MINE

Leave a Reply / Most szólj hozzá

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s