Henna

Dorie henna 2012 03

most kopik le / just fading away now

Két éves kihagyás után idén megint nekiálltam hennázni. És még mindig imádom! És most is kisregényt fogok írni arról, hogy honnan, miért és hogyan. A saját szemszögemből.

After 2 long years I’ve started to make henna again and I’m still loving it. And I’m just about to tell you all about how and why, of course from my own point of view.

Dubai henna2Néhány évvel ezelőtt volt akkora szerencsém, hogy Dubaiban dolgozhattam majdnem 3 hónapot egy nemzetközi kiállításon. Ekkor sikerült végérvényesen beleszeretnem a hennába…

A few years ago I was lucky enough to get a job in Dubai. I’ve spent almost 3 months working at an international fair and those were the times when I totally fell for henna…

Mit csináltam Dubaiban? Koriztam, mi mást?! Ennek örömére persze nem engedték, hogy hennáztassak, így hónapokig csak csodáltam az arab nők szebbnél szebb hennáit. Végül az utolsó előadáson már felléphettem festett kézzel, így ki is használtam az alkalmat, hogy a mellettünk lévő India pavilonban egy indiai nénivel meg is csináltassam a mehendimet*. Semmi közös nyelvet nem beszéltünk ugyan, de voltak kedves, segítőkész arab nők, akik beszéltek az ő nyelvén és angolul is, így azért csak megértettük egymást. Így visszanézve nem akkora szám a minta, amit festett nekem, de azért ott és akkor és emlékeimben nagyon rendben van.

Dubai henna1

no comment XD

What did I do in Dubai? I was skating, what else? Thanks to this fact I wasn’t allowed to have my hands painted with henna so for a long while I was only watching arabic women with their henna. For the last show I was allowed to go on stage with mehendi* on my hands so I visited the pavilion India next to us and found this Indian lady with whom we didn’t speak any common language. But there were some really nice and helpful arabic ladies who spoke both English and her language so it was fine. Looking back at the design she painted me, it’s no big deal, but I used to love it then. 🙂

Dorie henna 2012 04*Érdekes, hogy általában a hennafestés nevét mehndinek látom írva, ellenben az egyik új – Japánban szerzett – indiai haverom mehendinek írja, így úgy gondolom, hogy én is írhatom egy e-vel többel. Különben meg, szerintem úgyis csak hennaként fogom emlegetni. Egyébként az anyukája állítólag nagyon ért a hennázáshoz, úgyhogy ki fogom nyivákolni, hogy kérje ki a véleményét az én mehendijeimről!

*It’s an interesting thing that if I search for the word used for the henna designs mostly it sais mehndi while I was talking to my new Indian buddy (who I get to know due to my Japanese trip) and he was using it as mehendi. So I decided I’m using the word mehendi. Anyway, his mum is told to be a henna pro, I’d love to know what she’d say about my mehendi.

Dorie henna 04 Ettől a haveromtól tudtam meg azt is, hogy miért hennázzák ki az esküvőre készülő nőket “tetőtől talpig”. Mert van egy hiedelem, miszerint, minél sötétebb a henna, annál hosszabb lesz a házasság. Állítólag – bár nem jellemző – előfordulnak esetek, amikor a vőlegényt is hennázzák, hogy még sikeresebb legyen a házasság.

You know that Indian brides get this very rich mehendi painted from almost “head to toe” before the wedding. Now, I just learnt why from this Indian buddy. They say the darker the henna is, the longer the marriage will last. He also told me that although it’s rare, but sometimes even the grooms get henna to make the marriage last long.

Dubaiban, a Global Village nevű kiállításon dolgozva a legkülönbözőbb nemzetiségű emberekkel találkoztunk és érdekes volt megfigyelni, hogy mennyi féle módon használják fel a hennát. Ott voltak például az égővörös fejű férfiak, akiknek biztos, hogy hennázva volt a hajuk és valami szörnyen néztek ki. Vagy, amit csak találgatok, hogy miért kell a körmöket behennázni. Férfiaknak, nőknek egyaránt, úgy néz ki, mintha rohadna a körmük. Az én tippem egyébként, hogy a henna fertőtlenítő hatása miatt, lehet, hogy ezzel a festéssel elejét veszik a körömfertőzéseknek?

Dorie henna 01

At the Global Village in Dubai we’ve met all different people coming from different countries and cultures and we’ve seen a lot of different use of henna. Like there were those men with their flaming red hair – I’m sure they coloured it with henna. It looked terrible if you ask me, although I know that girls use henna to colour their hair too, but somehow those look totally different and it gives a really nice colour. Or the other thing that I don’t understand is why they cover their nails with henna. It looks really gross too, as if their nails are rotting or so. Men and women both do this and my guess is that they use henna’s germ-killer effect to protect their nails from infections or so.

Dubai santa baby

😀

Körülnéztem kicsit a képeim között és találtam egy elég érdekes darabot (amit egyébként nem kispályásan imádok), amin tökéletesen látni, hogyan is néz ki a hennás köröm. Ezt nem kicsinyítem le úgy, ahogyan a többit szoktam, hogy lássátok, a babának is lenövőben van a hennás körme. IGEN!

I’ve had a look at my photos and I found this really interesting one (which I totally adore) showing how nails painted with henna look like. Plus! I don’t resize it as much as I do with all the other pics of mine so that you’ll be able to see how the baby’s henna painted nails are growing off. Yes. Really!

A körmömet én kihagyom a buliból, de még egy új minta lesz a kezemen az esküvő előtt. Akárhogy bűvészkedem, saját keverésű paszta, előre kevert indiai henna, tartósító olaj és társai, az én kezemen a mehendi nem tart sokáig. Erősen pár nap, aztán kopási fázis és végül még jó ideig látszik haloványan. Arról nem is beszélve, hogy ugye a bőrünk nem mindenütt egyforma, így a hennának is más lesz a színe például a kézfejen és a tenyéren.Itt visszatérnék még egy kicsit a dubai tapasztalatokhoz. Amikor először festették ki a kezem és lemostam a pasztát a minta halványsárga volt. Néztem is, hogy ez mi a fene, de mire másnap felébredtem szépen bebarnult. Szóval, ha természetes hennával festettek, akkor ettől ne ijedjetek meg. Pár óra és szép színe lesz. A fekete hennától viszont óva intek mindenkit, mert bár a színe a barna helyett erős fekete lesz, maga a keverék amit rátok raknak erősen allergén szintetikus valami.

Dorie henna 02

lemosás után /after washing off

Totally avoiding my nails, but I’m going to have one more design on my hand before the wedding in June. Although I’ve tried a lot of different ways – mixing the henna paste myself, buying the Indian paste, using special oils to fix it etc. – I cannot make my mehendi last for long. A few days with dark colours, a few days with wearing off then a longer period with the faded light colour. The colour comes off different on the palm and the top of the hand as the skin is not the same everywhere. Back to the Dubai story shortly, when I had my first henna done and I washed off the paste I was shocked to see light yellow colour desing on my hands. I was like [Wednesday-Thursday-Friday] but by next morning the colour was nice and rich. So don’t worry when the paste comes off and it’s just yellow, in a few hours it darkens. Also please beware of black henna. Although its colour is nice and dark it’s a synthetic mixture which can cause serious allergic reactions.

Dorie henna 2012 01Magánvélemény, de én mádom, amikor friss és erős a színe (főleg a tenyéren), azt kevésbé, amikor kopik, ellenben én szeretem azt is, amikor haloványan látom még a tenyeremen jó ideig a mintát. És én azt sem bánom, hogy nem tart egy hónapig, mert így hamarabb festhetek magamnak új mintát.

It’s my personal opinion, but I love the fresh vibrant colour (especially on the palms) and I pretty much like the faded light colour that remains longer as well. Plus, I’m okay with it not lasting for a month or so, because I can have a new design sooner!

A képre kattintva a flickr-emre juttok, ahol még több hennám megnézhetitek. Ha szeretnétek hennát, kezetekre, lábatokra, akkor ott minden elérhetőséget megtaláltok. (Nem mellesleg van fent egy kaotikus adag kép a sminkjeimről is – tervben van, hogy rendet rakok. De tényleg!) Facebookon is előfordulhat néhány, ami flickr-en nincsenfent, de nagyobb részben átfedés van a két galéria között. Remélem tetszenek. Nektek volt már hennátok? Szerettétek? Szeretitek? Mit gondoltok róla?

Dorie henna 03

legnagyobb kedvencem / eternal fave

Clicking the picture takes you to my flickr account where you can have a look at more of the henna I painted. If you’re around and you’d like to have mehendi on your hands/legs etc, you’ll find my contact info there as well. (You’ll also find a chaotic amount of photos of my make-up. I’m planning on rearranging flickr, really!) You might find a few henna pictures on my Facebook too, but most of the 2 galleries are same. I hope you’ll like them anyway. Please let me know what do you think of henna? Have you had it already? Are you planning on having it? Like it or not?

xoxo Dorie

Advertisements

2 thoughts on “Henna

  1. Pingback: Megtaláltam! Mézeskalács recept (Hun only) | D for Diamond

  2. Pingback: Henna | The WORLD is MINE

Leave a Reply / Most szólj hozzá

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s