Tokyo Sky Tree et al…

Május 22-én nyitják meg a nagyközönség előtt a világ legmagasabb szabadon álló tornyát Tokióban. A Tokyo Sky Tree 634m magas és lényegében az első dolog volt, amit Tokióból láttam.

Tokyo Sky Tree – with its 634m height – has been one of the first things I’ve seen from Tokyo. The official opening of the world’s highest free standing tower’s going to be held on 22nd May so I couldn’t visit it when I was around.

Japan 2012

♥♥♥

A buszon ülve félig bámultam bele a mellettünk elhaladó világba, félig próbáltam rájönni, hogyan is működik az újonnan szerzett (bérelt) telefonom, amikor megláttam a tornyot. Rögtön el is kezdtem Denist nyaggatni, hogy “Ez az új torony? Ez biztos az új torony! Szerinted ez az új torony?”.  Utólag persze kiderült, hogy igen, az az új torony, az is kiderült, hogy van neve és az is, hogy bőven nem fogjuk tudni meglátogatni. A franc bele.

I’ve been sitting on the bus and I’ve been keeping an eye on the scenery rushing by while I tried to figure out my new (rented) phone when I spotted the tower. I was immediately like “Denis! Is that the new tower? I’m sure that’s the new tower! Do you think it’s the new tower?”. Later it turned out that yes, it was the new tower and that it’s got a name and that I won’t be able to visit it. What a pity!

view from Tokyo Tower

Tokyo Sky Tree a horizonton
Tokyo Sky Tree on the horizon

Tokyo Sky Tree coctailMinden tele van egyébként a Tokyo Sky Treevel. Megjelenik a reklámokban, a szuveníres polcok tele vannak vele – kulcstartó, toll, mágnes, hógömb, Hello Kitty és a Sky Tree stb., az esküvői képek felkapott háttere én pedig még Tokyo Sky Tree koktélt is ittam az egyik izakayában.

Everything is flooded by Tokyo Sky Tree anyway. You see it in the commercials, there’s plenty of souvenirs to chose from – keychains, pens, magnets, snowballs, Hello Kitty & Sky Tree etc., it’s the new favourite background for wedding photos and I even had a Tokyo Sky Tree coctail in one of the izakayas.

Lady Gaga Tokyo Sky Tower

via cbs8.com

Bár általában teljesen elégedett vagyok kis életemmel, szeretek a háttérben dolgozni, azért vannak pillanatok, amikor nagyon szeretnék a nagy sztárok helyében lenni. Itt van például Lady Gaga. Őt miért engedték fel a Sky Treebe, amikor engem nem?! Nem semmi promóciós húzás azt meg kell hagyni.

Although most of the times I’m okay with my life, I like to be a background worker and so, there are moments when I envy the stars. Like Lady Gaga. Why did they let her visit the Sky Tree when they didn’t let me?! I know, I know, promotion, but anyway. No fair.

Igaz, hogy a Tokyo Sky Tree kimaradt, azért egy kisebb álom vált valóra, amikor felmentünk a Tokyo Towerbe. Alkonyatkor szerettünk volna menni, hogy meg tudjuk nézni nappali fényben és az éjjeli várost is, de csak nappal sikerült. A 150m magas obszervatóriumból remek a kilátás a városra, elég magas ahhoz, hogy nagy területet belássunk és nem túl magas ahhoz, hogy elvesszenek a részletek. Denis nem volt elragadtatva tőle, őt a városháza 45. emeleti kilátójának panorámája nyűgözte le, igaz, hogy az mindössze 52m-rel van magasabban, mint a Tokyo Tower első kilátója.

Although I couldn’t visit Tokyo Sky Tree, visiting good old Tokyo Tower has been a dream coming true (okay a smaller one). We wanted to go early morning to see the city in daylight and in dark as well, but we could only go during the day. Tight schedule. From the main observatory on 150m you’ve got a really nice view of the city. It’s high enough to see a lot, but not too high to lose sight of details. Denis wasn’t as enthusiastic about it as I was, he preferred the view from the 45th floor observatory of Tokyo Metropolitan Government Building which is only 52m higher.

Tokyo Tower
A Tokyo Towerben fel lehet menni a 250m magas “különleges” kilátóba is, igaz, nekünk ez most kimaradt, így arról nem tudok érdemben nyilatkozni. Érdemes azonban felkeresni a városháza épületét (Tokyo Metropolitan Government Building) Shinjukuban, mert a 202m magasan lévő két kilátója ingyen látogatható és tényleg lenyűgöző panorámát kínál. Tiszta idő esetén a Fujit is látni, bár nekünk is szép időnk volt, a Fujit akkor és onnan én nem bírtam felfedezni a horizonton.

Tokyo Tower has got a special observatory on 250m, but we haven’t gone up there so I cannot tell you personal experience concerning the view. You should visit the observatory of Tokyo Metropolitan Government Building in Shinjuku though, because the view is incredible from both of its observatories and it’s totally free of charge! Although they say on very clear days you can see Mount Fuji from the observatoty, we had a nice day but I still couldn’t spot it on the horizon.

Tokyo Metropolitan Government Building

kilátás a városházáról
view from Tokyo Metropolitan Government Building

Ha madártávlatból szeretitek nézni a városokat, akkor a Roppongi Hills kilátóját ajánlják még Tokióban, igaz én oda sem jutottam el, szóval ezt csak ilyen tájékoztató jelleggel jegyzem meg. Sajnos én csak a Kyoto Towerben eszméltem rá, hogy az ilyen látványosságoknál is gyűjthetünk pecséteket, így se a városházáról, de a Tokyo Towerből nincsen pecsétem. Ráadásul van egy kihívás is, ami Japán-szerte -ha jól emlékszem – 20 tornyot foglal magában, amiket végig kell látogatni, összegyűjteni a pecséteket stb. Bevallom töredelmesen, nem elemeztem ki részletesen a játék mibenlétét, de ha ti úgy indultok neki Japán felfedezésének, hogy sok várost, sok tornyot terveztek meglátogatni, akkor már az elsőben kérdezzetek utána a kihívásnak.

If you like to see the world from bird’s view and you’re in Tokyo, the observatory of Roppongi Hills is a popular one too. I’m just adding this as a comment as I haven’t had the chance to visit it. Anyway, there’s this challenge in Japan to visit about 20 (if I remember well) towers all around the country – you can collect stamps (even if you’re not into the challenge) at these towers although I realized this only in Kyoto which left me with no Tokyo Tower or Government Building stamps. *cries* I don’t know the exact rules of the challenge, but if you plan on touring Japan and your plan includes visiting a lot of towers, don’t forget to ask for this challenge in the first tower you visit.

Kyoto tower night

A Kyoto Towerbe este mentünk fel és eszméletlen szép volt a város kivilágítva. Ráadásul a sok kihelyezett és ingyenesen használható távcsővel rengeteg kivilágított templomot, pagodát, szentélyt és egyéb látványosságot lehet meglesni. Kihagyhatatlan élmény és baromi jó játék megpróbálni távcsövön keresztül lefényképezni a város másik felében álló épületeket!

A toronyban van ez a kis cuki is, az asztalkán jelezve van a hely, ahová a fényképezőgéped helyezd, hogy önkioldóval le tudd magad fotózni a kabalával. Kár, hogy elnézve a kész képet a jelzés nem az enyémhez hasonló kis kompaktokra van kitalálva.

We’ve visited Kyoto Tower in the evening and the city was beautiful with its night lights. There are several telescopes you can use in the observatory, their use is free of charge and you can find a lot of shrines, temples, pagodas etc all around the city. It’s a lot of fun trying to take photographs of these buildings through the telescopes.

This cutie is in the tower too. On the little table there’s a sign where to put your camera. Seemingly it’s not designed for small compact cameras like mine.

xoxo Dorie

2 thoughts on “Tokyo Sky Tree et al…

  1. Pingback: Crescendo | The WORLD is MINE

  2. Pingback: Tokyo Sky Tree et al… | The WORLD is MINE

Leave a Reply / Most szólj hozzá

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s